Tillbaka till vargarna!

Igår bestämde jag mig för att sluta pilla med Lika Olika och istället vänta med nästa redigeringsomgång tills jag fått feedback från testläsare. Det är som vanligt lite nervöst att skicka i väg ett manus, man känner sig så utlämnad på något sätt. Samtidigt är all typ av feedback man kan få superviktig. Det är bara att bita ihop!

Under tiden återvänder jag till Ensamvargs uppföljare och börjar jobba efter kommentarerna jag fått på det manuset. Ska bli kul att läsa det igen och se om jag gillar det lika mycket som jag gjorde sist.

Sedan har jag en liten fråga till er som läser mycket och då främst serier. Ni känner säkert igen er i hur det kan vara lite svårt att minnas alla namn, händelser, kopplingar mellan karaktärer osv när man läser en ny del i en serie och det var ett tag sedan man läste första. Samtidigt tycker jag som läsare att det är irriterande om man läser en serie i ett sträck och hela tiden får en massa långa förklaringar om vad som hände i föregående böcker infogat i texten.

Är det istället bättre att sätta en kort beskrivande text innan boken drar igång?  I mitt fall: Detta hände i Ensamvarg. I längre fantasyserier finns ofta en lista över karaktärer och lite kort information, men riktigt så många karaktärer är det inte att hålla reda på så jag vet inte om det känns helt befogat.

Åsikter, please 🙂

6 reaktioner till “Tillbaka till vargarna!

 1. Ååå jaa, det vill jag också veta. Har lite (exakt) samma problem med Demonviskaren som jag just skrev råmanus till. För att jag vet att jag som läsare inte gillar att få informationen igeeeeen när man läser en serie, men det är å andra sidan främst om man sträckläser. Hinner det gå ett år emellan har man säker glömt viktiga saker.

  Så jag har också funderat på att ha någon/några sidors ”detta hände i Drakviskaren” för att slippa förvirrade läsare eller dubbelinfo.

  Men jag har inget svar på din fråga. Undrar lite samma sak. Vet i alla fall att jag, från en läsares perspektiv, inte tycker om när det ”dolt i den riktiga texten” är en massa detta hände tidigare-text i början. Då är det bättre med ett eget kapitel eller sektion för det, som man kan hoppa över om man läst ettan, eller läsa om man vill påminnas. För när infon är dold i den riktiga texten vill man inte skumma eller hoppa över, för där kan ju finnas nya saker också :p

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår att du funderar på det också. Och eftersom Drakviskaren är en tegelsten minskar kanske risken för att läsarna bläddrar igenom den lite snabbt för att se vad som hände i första boken innan de läser tvåan. Jag skulle föredra ett par sidor innan själva boken drar igång i så fall. Nu är min bok inte lång och har inte så många karaktärer så jag tänker kanske en halv sida eller något sådant. Det var nämligen en av testläsarna som efterfrågade och hon hade läst Ensamvarg förra vintern.

   Gilla

 2. Jag skulle föredra en kort beskrivning av vad som hände i Ensamvarg, så slipper man sitta och fundera på det medan man läser. Men sen känner jag att det är överkurs med en beskrivning av karaktärerna, lite koll måste man ju ha 😉

  Gillad av 1 person

 3. Klurigt dilemma. Men precis som du säger, ibland tar det ett tag mellan serierna och då glömmer man lätt bort saker som har betydelse för handlingen. På ett sätt hade jag uppskattat en kort beskrivning där i början av vad som hände i bok 1. Sen kan man ju själv välja om man vill läsa den eller inte 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack för hjälpen Veronica 👍

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close