Hur redigerar man?

Alla sätt är bra utom de dåliga, skulle jag vilja säga 🙂

Mycket handlar om reflektion, att känna efter vad som fungerar och inte och om det karaktärerna gör och säger känns realistiskt. Likaså när det kommer till handlingen. Har texten flyt och driv? Vill man läsa vidare?

Första redigeringen handlar mycket om struktur för mig. Mitt råmanusskrivande är inte speciellt strukturerat utan mer en kreativ skapandeprocess. Så det första jag brukar göra är att gå igenom råmanuset, kapitel för kapitel. Jag plockar bort sådant som känns onödigt och lägger till när jag tycker att det fattas.

För varje kapitel antecknar jag sedan följande.

  • Hur många scener utgör kapitlet och ur vems pow.
  • Känslan i kapitlet. Både vid början och vid avslut. Om kapitlet börjar i en känsla vill jag gärna att det ska sluta i en annan.
  • Vilket syfte har kapitlet? Det får gärna finnas flera. Och vad kan då ett syfte vara? Kanske att vi får veta mer om en specifik karaktär, du introducerar en plats, en konflikt, två karaktärer lär känna varandra bättre, du höjer någons tvivel, osäkerhet eller rentav spänningen i hela manuset. UST! (icke att förglömma) Målet är väl egentligen att eliminera risken för att en framtida läsare läser kapitlet och tycker att det inte förde något som helst till handlingen.
  • Handlingen i stora drag. Jag beskriver vad som händer i kapitlet med några få meningar. Händer det något som är av vikt längre fram och som jag vet att jag behöver hålla koll på, antecknar jag det. Jag brukar också markera ut kärlekscener eller nyckelscener för handlingen för att kunna gå tillbaka och se ungefär med vilket intervall de sker.
  • Tidslinje. Här brukar jag ha lätt att tappa bort mig när jag skriver råmanus. Men så kan man inte ha det sedan. Om huvudstoryn börjar dag 1, antecknar jag årstid, månad och veckodag om så krävs. Sedan jämför jag kommande kapitel och ser vart på tidslinjen jag befinner mig och att det stämmer med vad jag skrivit i manuset.
  • Det sista jag brukar göra är att skriva upp hur långt kapitlet är i ord. Jag vill ha ungefär samma längd på mina kapitel. Men det beror också lite på var i handlingen jag befinner mig. Närmar jag mig det (förhoppningsvis) spännande slutet gör jag kapitlen kortare för att höja tempot i läsningen.

 

Jag har varje kapitel sammanfattat så här, på ungefär en sida per kapitel i min lilla anteckningsbok. Då går det mycket lättare för mig att se var det är jag behöver lägga till förändringar och vilka konsekvenser de får för resten av manuset.

Just nu är det precis vad jag ska göra för kapitel 38 i Vargblod! Bara att sätta igång 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close