Petronella Simonsbacka om skrivande!

En av författarna i gruppen Skaraborgs författare är Petronella Simonsbacka och idag svarar hon på lite skrivrelaterade frågor och kommer med såväl skrivtips som författartips.

SkarvNella01 kopia (1)Petronella debuterade 21 december 2018 på Saga Egmont förlag med boken ”Nytt liv sökes”, som är en feelgood-romance. Hon har även deltagit i antologier.

Hur ser din skrivprocess ut när du skriver råmanus?

– Min process brukar börja med att jag får en mening i huvudet som jag känner att jag bara måste skriva ned. Sedan flödesskriver jag en bit in, tills det tar stopp. Därefter brukar jag gå runt och tänka på historien tills en ny mening dyker upp. Jag skriver kronologiskt till slutet. Därefter kan jag i redigeringsprocessen gå in och skriva till mer här och där eller stryka stycken. Att flödesskriva är underbart, oavsett hur länge flödet räcker. Det är ok att komma framåt i små, små stycken åt gången, bara man kommer framåt. Att redigera är inte lika kul, men det är nödvändigt för att få fason på berättelsen.

När på dagen skriver du som bäst?Nytt liv sökes-LQ

– Jag skriver som bäst i vargtimmen, kring klockan 04.00 på natten, om jag vaknar till av mig själv och vill skriva ned något.

Var skriver du helst?

– Jag skriver helst i sängen eller på ett tåg.

För många är skrivandet en berg- och dalbana. Har du något tips eller knep du brukar ta till när det går extra tungt eller tar stopp?

– Ett knep är att läsa berättelsen eller sista kapitlet innan man går och lägger sig och låta hjärnan bearbeta under natten. Sedan skriver man direkt på morgonen, då har i regel en ny idé kommit. Detta knep lärde jag mig av författaren Kim M Kimselius och det fungerar jättebra.

Till sist: Nämn tre författare som inspirerar dig och varför.

– Ester Maria Ringnér-Lundgren, som skrev serien om Lotta under pseudomen Merri Vik är inspirerande eftersom hon var fantastiskt bra på att skriva ungdomsböcker med högt berättartempo. Jag har bara skrivit en ungdomsbok, som ännu inte är utgiven, men den håller bitvis samma typ av halsbrytande tempo. Det är roligt att läsa böcker som har lite puls.

– Anna Gavalda är en av mina husgudar. Jag gillar hennes känslighet. Hon är, till skillnad från Merri Vik, en författare som tar god tid på sig. Men jag gillar det sättet att skriva också, det långsamma, franska, nästan magiska sättet att berätta. Det stilen ligger nära min egen personlighet.

– P.G. Wodehouse är en författare jag gärna läser om, gång på gång. Han är rolig och lättsam. Jag vill gärna ha lite humor i mina berättelser också.

Vill ni läsa mer om Petronella och hennes författarskap gör ni det på:

petronellasforfattarliv.wordpress.com

En reaktion till “Petronella Simonsbacka om skrivande!

  1. Reblogga detta på Petronellas Författarliv och kommenterade:
    Jättekul att få vara med och prata om skrivande på Sara Dalengrens blogg. Tack Sara!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close