Skrivande med Maria Richardsson

En annan författare i gruppen Skaraborgs författare är Maria Richardsson och idag svarar hon på lite skrivrelaterade frågor och kommer med såväl skrivtips som författartips.

SkarvMcloseup01aFotograf: Chatrin Carlsson

Maria Richardssons debutbok Den blomstertid nu kommer släpptes på Lindskog Förlag hösten 2017. Nu i höst släpps uppföljaren till den på samma förlag. Maria har nyligen skrivit klart en kriminalroman som utspelar sig i Skövde, och har även kommit igång på bok nummer två i den serien. Hon skriver också låttexter och dikter.

Hur ser din skrivprocess ut när du skriver råmanus?

Väldigt mycket av min process sker i huvudet och när det blir för mycket tankar skriver jag ner det. Jag skriver alltid någon form av synopsis, fast den ser väldigt olika ut från gång till gång. Sen försöker jag komma igång. Jag börjar med den scenen jag känner mest inspiration inför att skriva. Berättelsen skrivs inte i kronologisk ordning, jag sätter ihop scenerna vid redigeringen. Då ser jag också vilka scener som är överflödiga och om något ska läggas till. Jag använder mig gärna av post it-lappar. Och jag gillar inte att renskriva mitt i. Jag är noga med att redigera efteråt, men i första utkastet kollar jag knappt om det jag skriver ser rätt ut. Jag vill inte förstöra kreativiteten genom att gå in och peta i det för tidigt. Och en viktig sak till: Jag sätter upp delmål och belönar mig på något sätt när jag nått dit!

När på dagen skriver du som bäst?

Morgon och förmiddag.

den-blomstertid-nu-kommerVar skriver du helst?

Jag tycker bäst om att sitta i soffan och skriva på min laptop, men jag sitter vid den stationära datorn vid skrivbordet också. Om jag inte är ensam hemma när jag skriver använder jag gärna hörselskydd för att stänga av alla ljud så att jag lättare kan släppa allt runtomkring.

För många är skrivandet en berg o dalbana. Har du något tips eller knep du brukar ta till när det går extra tungt eller tar stopp?

Jag har en författarvägg inne på kontoret där jag har ramat in fina recensioner och läsarkommentarer. Den brukar jag titta på ibland för att känna mer motivation.

Och är det så att jag tröttnar på just det stycket jag skriver på brukar jag hoppa in i en helt annan scen längre fram. Eller så ägnar jag mig åt research, skriver ett blogginlägg, skriver en dikt eller en låttext.

Nämn tre författare som inspirerar dig och varför.

Först och främst är det Jonas Gardell. Han är makalös, han kan beskriva starka känslor som ingen annan. Nick Hornby för att det är lätt att fastna i hans böcker. Och så vill jag tipsa om Emma Johansson och hennes bok Papperssjälar, släppt 2017. Jag och Emma blev intervjuade tillsammans i SmåLits monter på Bokmässan 2017, och vi stod där, jättenervösa förstås, med våra alldeles nysläppta böcker och diskuterade hur det var att skriva för unga vuxna. När jag sedan läste Emmas bok så tyckte jag verkligen om den!

3 reaktioner till “Skrivande med Maria Richardsson

  1. Tack för en intressant intervju. Inspirerande att läsa så här på morgonen innan jag själv sätter igång och skriver.

    Gillad av 3 personer

  2. Reblogga detta på Marias författarblogg och kommenterade:
    Jag har blivit intervjuad på Sara Dalengrens blogg. Sara är en av mina kollegor i Skaraborgs Författare och hon skriver romantik och fantastik.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close